Om Brasserie Makalös

Under det stora glastaket inuti Hotel Kungsträdgården huserar Brasserie Makalös sedan 2015 med krögare och frankofil Yohan Adell i spetsen.

 

Brasserie Makalös är ett klassiskt franskt brasserie där allt från vin till musik är hämtat från landet i syd. Idén om en fransk restaurang i hjärtat av Stockholm föddes ur Yohans drygt 30 år långa fascination för allt franskt; maten, vinet, den franska modellen och kulturen. I den unika lokalen med magnifik takhöjd är känslan av att sitta på en innergård i Provance påtaglig.

Yohan, med erfarenheter från franska kök runt om i världen leder teamet som skapar nya klassiker varje vecka. Välkommen till Brasserie Makalös på frukost, lunch och middag. Eller, Bienvenue!

 

yohanvin

Yohan Adell

Slottet Makalös

Brasseriet har fått sitt namn från Slottet Makalös som låg vid Kungsträdgården på 1600-talet. Byggnaden uppfördes av den franskättade fältherren Jakob De la Gardie mellan åren 1635-1643 och brann ner år 1825. Palatset, som vilade på 18 000 träpålar, var fem våningar högt med ett lusthus längst upp. Det var byggt i tegel och sten och hade ett koppartak med fyra torn och en trappa ned mot vattnet.

Arkitektoniskt och storleksmässigt saknade byggnaden motsvarigheter i Sverige, därav blev det bekant under den populära benämningen “Makalös”, varmed man ville ge uttryck för något enastående, storartat, ovanligt och utan motsvarighet. Matsalen var en av palatsets praktsalar. Det var bottenvåningens största och förnämsta rum i form av en kvadratisk sal, där blickfånget var en stor och ståtlig spis.