Om Brasserie Makalös

Han har startat restauranger, skrivit böcker och levt på temat: fransk mat. 30 års tilltagande frankofili har gett Brasserie Makalös restaurateur Yohan Adell en unik kunskap om det franska köket. En kunskap och kärlek du har chansen att ta del av mitt i centrala Stockholm.

Ur intresset och fascinationen för den franska modellen föddes idén till Brasserie Makalös – en fransk restaurang i hjärtat av Stockholm. En restaurang som inte bara serverar maten och vinet, utan också fungerar som en genväg till det allra heligaste – den franska kulturen.

Välkomna till Brasserie Makalös – en matupplevelse att minnas.

yohanvin

Yohan Adell

Slottet Makalös

Brasseriet har fått sitt namn ifrån den fantastiska byggnaden ”Slottet Makalös” som låg vid Kungsträdgården. Byggnaden uppfördes av den franskättade fältherren Jakob De la Gardie åren 1635-1643. Palatset, som vilade på 18 000 träpålar, var fem våningar högt med ett lusthus längst upp. Det var byggt i tegel och sten och hade ett koppartak med fyra torn och en trappa ned mot vattnet. Arkitektoniskt och storleksmässigt saknade huset motsvarigheter i Sverige.

Palatset var ju bekant under den populära benämningen “Makalös”, varmed man väl ville ge uttryck för något enastående, storartat, ovanligt och utan motsvarighet. Matsalen var en av palatsets praktsalar. Det var bottenvåningens största och förnämsta rum i form av en kvadratisk sal, där blickfånget var en stor och ståtlig spis.