Boeuf Bourguignon

Välkomna hösten med värmande fransk husmanskost. Bœuf bourguignon är en vinkokt mustig köttgryta som ursprungligen kommer från regionen Bourgogne i Frankrike. En rätt som har funnits med oss sedan vi öppnade Brasserie Makalös och som vi har satt vår alldeles egna "touch" på.

Receptet är hämtat från vår alldeles egna franska kokbok "Makalös mat" (s.55). Önskar du att köpa boken? Det löser vi. Maila: repetion@hotelkungstradgarden.se och ange koden "veckansrecept" för 15 % rabatt. Ordinarie pris 196 SEK.



Du behöver:

1 kg högrev
100 g rökt sidfläsk
2 msk olivolja
40 g smör
2 gula lökar
2 morötter
6 vitlöksklyftor, krossade
400 g skogschampinjoner
1-2 flaskor rött vin
2 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
3 dl kalvbuljong
6 kvistar färsk timjan
2 kvistar rosmarin
1/2 dl bladpersilja
3 lagerblad

Passande dryck rekommenderad av vår sommelier: Côtes-du-Rhône

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar på ungefär 4x4 cm och sidfläsket i något mindre bitar.

2. Bryn kött och sidfläsk i olja och smör. Tillsätt grovt klyftad lök, morötter, vitlök och champinjoner.

3. Häll i vin, tomarpuré, senap, buljong och kryddor.

4. Sjud din biff Bourguignon i 2-3 timmar under lock, på låg värme, tills köttet är mört. Fyll på med mer vätska under tiden om så behövs, förslagsvis vin. Smaka av med hackad bladpersilja, salt och svartpeppar.

Serveringstips: Servera med potatismos eller tärna potatis och låt den koka med i grytan sista halvtimmen.