omslagsbild beskuren

Om Brasserie Makalös

Under det stora glastaket inuti Hotel Kungsträdgården huserar Brasserie Makalös sedan 2015.

Brasserie Makalös är ett klassiskt franskt brasserie där allt från vin till musik är hämtat från landet i syd. I den unika lokalen med magnifik takhöjd är känslan av att sitta på en innergård i Provence påtaglig.

Brasserie Makalös öppnade år 2015 och drivs i egen regi av teamet bakom Hotel Kungsträdgården. Välkommen till Brasserie Makalös på frukost, lunch och middag. Eller, Bienvenue!

Slottet bakom namnet

Brasseriet har fått sitt namn från Slottet Makalös som låg vid Kungsträdgården på 1600-talet. Byggnaden uppfördes av den franskättade fältherren Jakob De la Gardie mellan åren 1635-1643 och brann ner år 1825. Palatset, som vilade på 18 000 träpålar, var fem våningar högt med ett lusthus längst upp. Det var byggt i tegel och sten och hade ett koppartak med fyra torn och en trappa ned mot vattnet.

Arkitektoniskt och storleksmässigt saknade byggnaden motsvarigheter i Sverige, därav blev det bekant under den populära benämningen “Makalös”, varmed man ville ge uttryck för något enastående, storartat, ovanligt och utan motsvarighet. Matsalen var en av palatsets praktsalar. Det var bottenvåningens största och förnämsta rum i form av en kvadratisk sal, där blickfånget var en stor och ståtlig spis.