Crème brûlée

En klassisk och populär fransk dessert som gjort succé i hela världen. Den finns alltid med på vår meny och just det receptet som vi använder är hemligt... Receptet kommer från vår franska kock Rayans gammelmormor och har gått i genrationer. Crème brûlée var nämligen hans favoritdessert som barn.

Receptet är hämtat från vår alldeles egna franska kokbok "Makalös mat"(s.23).

Önskar du att köpa boken? Det löser vi. Maila: reception@hotelkungstradgarden.se och ange koden "veckansrecept" för 15 % rabatt. Ordinarie pris 196 SEK.

Du behöver:

2 vaniljstänger
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
6 äggulor
1 dl strösocker
2 msk råsocker

Några färska bär efter tycke och smak

Passande dryck rekommenderad av vår sommelier: Muscat de beaumes de venise

Gör så här:

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Koka upp, dra av och låt svalna 15 minuter.

2. Vispa äggulor och socker lätt. Lyft upp vaniljstången från kastrullen och häll gräddmjölken i smeten under vispning.

3. Fördela smeten i formar. Grädda dem i varmluftsugn på 97 grader tills de stelnat. Det tar cirka 60-70 minuter. Har du ingen varmluftsugn? Ställ formarna i ett vattenbad och grädda i vanlig ugn i 100 grader tills de stelnat.

4. Låt puddingarna svalna helt. Strö därefter råsocker i ett lagom tunt lager över ytan. Smält sockret med en gasolbrännare. Toppa med färska bär och servera genast.