Franska viner till svenskt julbord

Denna vecka bjuder vår fantastiska sommelier Max på franska vinförslag till det svenska julbordet. Vi på Brasserie Makalös önskar er en riktigt God Jul. Ta hand om er och varandra så ses vi snart igen ❤️

Till första delen av julbordet så är det väldigt trevligt med vitt vin från Alsace. Förslagsvis; Riesling, Pinot Gris och Pinot Blanc. Torrt och halvtorrt går lika bra. Halvtorrt kan vara snäppet vassare till sillen. Men det är också en smaksak.

Fortsättningsvis, till kallskuret och det småvarma passar det med Beaujolais. Gärna en med lite fräsch syra. Beroende på år kan även Beaujolais Noveau fungera bra. Gamay (som man gör Beaujolais på) är en mångsidig druva som är fruktdriven och bjuder på lätta men samtidigt strama toner. Att tänka på är att undvika supertunga och väldigt tanninrika viner.

Till desserten så är en Rivsaltes Ambres ett utmärkt val. Lätta knäckiga toner med balanserad sötma. Glöm inte osten till, där detta vin gör sig extra bra.

God Jul önskar hela teamet på Brasserie Makalös ❤️

Stay safe!