ŒUFS COCOTTE À LA TRUFFE

Vi älskar tryffel och denna vecka bjuder vi på ett tryffelrecept! Den vanligaste är den svarta tryffeln, eller vintertryffeln, vanligen från Périgord i södra Frankrike. Sommartryffel från Bourgogne mognar före huvudsäsongen, men den är inte lika aromatisk i vare sig doft eller smak. Den vita tryffeln är dyrast. Den största biten hittades i Umbrien 2014 och vägde nästan 2 kilo. Tryffel i maten, t ex pocherat ägg, lyfter rätten till oanade höjder, hur enkla råvaror du är väljer i övrigt. I Sverige finns tryffel på Gotland, och den håller god kvalitet.

Tryffelmajonnäs

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 1/2 dl matolja
1 bit tryffel
salt & peppar

1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning.
3. Riv lite av din tryffelbit (alternativt 1 msk tryffelolja), vispa och smaka av.
4. Krydda med salt & peppar.

Receptet är hämtat från vår alldeles egna franska kokbok "Makalös mat" (s.19).

Önskar du att köpa boken? Det löser vi.
Maila: reception@hotelkungstradgarden.se och ange koden "veckansrecept" för 15 % rabatt. Ordinarie pris 196 SEK.

Du behöver:

8 ägg
1/2 skiva rågbröd
4 sparrisar
1 schalottenlök
Olivolja
En skvätt pressad citron
Flingsalt
Tryffelmajonnäs
Färsk tryffel

Gör så här:

1. Öppna äggen och fördela dem i fyra ugnssäkra portionsformar. Baka dem i 180 grader i 7-15 minuter, beroende på hur krämiga du vill ha äggen.
2. Smula Sönder rågbrödet med fingrana. Stek bitarna i smör tills de får en fin färg och blir knapriga. Låt rinna av på papper och salta.
3. Skiva sparrisen tunt, helst på mandolin. Hacka schalottenlöken och blanda den med lite olivolja, citronsaft och flingsalt som du fördelar över äggen.
4. Spritsa 2-3 suddat med tryffelmajonnäs. Strö rågbrödet över äggen. Hyvla färsk tryffel över rätten och garnera gärna med något grönt.