socka

Denna vecka bjuder vi på ett vegetariskt recept. Det är januarimånad och många kanske har det lite knapert, eller så föredrar man vegetarisk mat av hälsosamma eller miljövänliga skäl. Oavsett anledning, så kommer ni att älska receptet! Receptet är på Socca, som är en provensalsk kikärtspannkaka!

Passande dryck rekommenderad av vår sommelier:

Rosé champagne om pannkakan är som snacks/tilltugg. Men gör man det som en råraka (förrätt) så skulle jag rekommendera en pouilly fumé från Loire.

Receptet är hämtat från vår alldeles egna franska kokbok "Makalös mat".

Önskar du att köpa boken? Det löser vi.
Maila: reception@hotelkungstradgarden.se och ange koden "veckansrecept" för 15 % rabatt. Ordinarie pris 196 SEK.

Du behöver:

110 g kikärtsmjöl
3 dl vatten
3 krm salt
1 gul lök
1 kvist rosmarin
2 msk olivolja
salt & peppar

Gör så här:

1. Blanda vatten, kikärtsmjöl och salt. Vispa ihop till en klumpfri smet. Låt smeten stå i 3-4 timmar.
2. Sätt på ugnen på övervärme 200 grader. Skiva löken tunt. Nyp av lite färsk rosmarinblad som du blandar i smeten. Vispa runt så den blir väl blandad.
3. Värm olivoljan i en gjutjärnspanna, häll i lite mer olja än då du steker normalt.
4. Häll pannkakssmeten i pannan när oljan är varm. Som en tjock pannkaka. Nu ska en hel del av oljan flyta upp och lägga sig ovanpå smeten. Det är oljan som gör att det blir en knaprig yta.
5. Lägg över pannkakorna på en ugnsform och grädda frasiga på 180 grader.
6. Upprepa tills all smet är sly. Salta och peppra efter smak.