SOUPE DE POISSON

God fortsättning önskar hela teamet på Brasserie Makalös. Vi välkomnar 2021 med en fisksoppa! Vi har fått i oss en del "tyngre" mat under både jul och nyår och vi tänker därför att en fräsch fransk soppa vore perfekt att inleda året med. Bon Appétit!

Passande dryck rekommenderad av vår sommelier:

En lättekad Chardonnay. Gärna från Jura.

Receptet är hämtat från vår alldeles egna franska kokbok "Makalös mat" (s.66).

Önskar du att köpa boken? Det löser vi.
Maila: reception@hotelkungstradgarden.se och ange koden "veckansrecept" för 15 % rabatt. Ordinarie pris 196 SEK.

Du behöver:

2 vitlöksklyftor
1 apelsin
1/2 purjolök
1 morot
1 gullök
1 stjälkselleri
1 fänkål
2 tomater
2 stjärnanis
2 persiljestjälkar
1 nypa torkad chili
2 lagerblad
1 pkt saffran
500 g vitfisk
3 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 liter fiskfond
1/2 dl pressad citronsaft
salt

Till Rouille:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
1 knivsudd torkad chilipeppar
2 dl matolja

Gör så här:

1. Fräs allt utom tomatpuré, vin, fond och citronsaft i en stor gryta tills grönsakerna blir mjuka.
2. Ha i tomatpurén och fräs ytterligare en minut. Fyll sedan på med vin och fond.
3. Koka upp på hög värme ett par minuter och skumma av.
4. Sänk värmen och låt puttra i minst en timme.
5. Mixa allt i omgångar i en blender och sila soppan. Se till att trycka ut så mycket vätska som möjligt från alla grönsaker och fisken. Smaka av med salt och lite citronsaft. Vill du ha mer smak på soppan kan du låta den reducera ytterligare efter att du silat den.

Gör Rouille så här:
1. Vispa äggulor, senap, vinäger och chilipeppar i en bunke, tillsätt oljan sakta i en svag stråle tills du får en krämig majonnäs.