Tarte au citron meringuée

Varm välkomna ska ni vara till veckans recept! Ny vecka, nya möjligheter som man brukar säga. Ett motto som det svenska vädret lever efter i vilket fall. Förra veckan var det vår i Stockholmsluften och denna snöstorm. Vi har denna vecka försökt inspireras av vädret och bjuda på en variation. Veckans recept blir därför en magiskt god efterrätt. Bon Appétit🤩

Passande snacks rekommenderad av vår sommelier:

Sauternes - Sött vinn från Bordeaux

Receptet är hämtat från vår alldeles egna franska kokbok "Makalös mat" (s.96).

Önskar du att köpa boken? Det löser vi.
Maila: reception@hotelkungstradgarden.se och ange koden "veckansrecept" för 15 % rabatt. Ordinarie pris 196 SEK.

Du behöver:

Pajdeg:
125 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllning:
2 citroner, rivet skal
1 dl citronsaft, från citronerna ovan
3 äggulor
125 g smör
2 dl strösocker

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör så här:

Pajdeg:
1. Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och knåda till en deg. Låt degen vila kallt i en timme.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Kavla ut degen och klä en pajform. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
1.Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut saften. Vispa samman citronsaft, citronskal och äggulor.
2. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll den i pajskalet.

Maräng:
1. Sätt ugnen på 250 grader, grill eller enbart övervärme.
2. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret, lite åt gången, och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen, gärna med en spritspåse om du har. Grädda i ugnen i cirka 3-4 minuter.