Tarte Tatin

Välkomna till veckans recept. Alla hjärtans dag väntar runt hörnet och vad kan då vara bättre än ett recept på en fransk dessert att unna sig under denna kärleksfulla högtid? Kärlek kommer i alla former och låt oss nu presentera en av dem, Tarte tatin som är en fransk äppelpaj. Bon Appétit! ❤️

Passande dryck rekommenderad av vår sommelier:

Rivsaltes Ambre

Receptet är hämtat från vår alldeles egna franska kokbok "Makalös mat" (s.71).

Önskar du att köpa boken? Det löser vi.
Maila: reception@hotelkungstradgarden.se och ange koden "veckansrecept" för 15 % rabatt. Ordinarie pris 196 SEK.

Du behöver:

4 äpplen, helst Granny Smith
1 gelatinblad
1 dl flytande honung
1 msk smör
150 g socker
1/2 dl grädde
1 ark smördeg
1 äggula

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
2. Skala och dela äpplena i cirka 1 x 1 cm stora bitar.
3. Häll honung och smör i en kastrull och koka tills du får en härlig krämig karamell. Vänd sedan ner äppelbitarna och låt puttra i cirka 2 minuter eller till önskad konsistens.
4. Värm sockret försiktigt på svag värme i en kastrull. Se till att inte röra i sockret och att det inte bränner. När sockret fått en gyllenbrun färg häller du i grädden, ökar temperaturen och låter det koka ihop till en karamell. Vänd i äppelblandningen.
5. Krama vattnet ur gelatinbladet och blanda i fyllningen.
6. Lägg fyllningen i önskad form. Skär smördegen så den täcker formen. Lägg degen på fyllningen, pensla med äggula och baka av i ugn i 175 grader i 10 minuter.

Serveringstips: Servera med vaniljglass, vaniljkräm eller crème fraiche. Denna rätt går utmärkt att förbereda dagen före. Värm bara äppelpajen innan du serverar den till dina gäster.