Vin Chaud

Kärt barn har många namn. I Sverige kallar vi det för glögg, Tyskland Glühwein, engelsktalande länder Mulled Wine, men tanken är densamma, varmt kryddat vin.

Vin Chaud betyder ’varmt vin’ och härstammar från de franska alperna. Att dricka varmt kryddat vin har vi gjort sedan antikens Grekland och Rom. Kryddorna tillsattes både som medicin och som smakförstärkare.

Den stora skillnaden mellan glögg och Vin Chaud är kryddsättning och sötning. Vin Chaud är mindre sött och använder mindre kryddor än vår glögg. Jag tycker om att göra en mix mellan de båda. Behålla det torra i den franska versionen men använda lite mer kryddor för att få fram den härliga julkänslan som sprider sig i köket när vinet står på spisen.

Passande tilltugg rekommenderad av vår sommelier:

Pepparkakor och mögelost.

Recept, text & bild

Recept och text framtagen av vår fantastiska sommelier Max.

Bildkälla: La recette du vin chaud aux épices. istock

Du behöver:

2 flaskor torrt rött vin som inte är allt för kraftigt (gärna från sydfrankrike tex Provence)
6 st Kryddnejlikor
2 st Stjärnanis
10 st vitpepparkorn
3 st kanelstänger
1 msk råsocker
1 st Apelsin
Apelsinskivor (till servering)

Gör så här:

1.Häll vinet i en stor kastrull.
2.Zesta apelsinen och lägg ner skalen i vinet.
3.Skiva upp resten av apelsinen och lägg också ner.
4.Tillsätt kryddorna och socker.
5.Sätt på spisen på medelvärme OBS! skall inte koka.
6.Låt viner sjuda under omrörning i ca 25min eller tills du uppnått bra med smak från kryddorna.
7.Sila av.
8.Servera i vinglas med en apelsinskiva.

Återanvänd tomflaskorna för att spara det vin som inte går åt.
Gå alldeles utmärkt att värma på igen.